pvd עיניים, גורמי סיכון וטיפול
ניתוק זגוגית אחורית (PVD) הוא מצב שכיח הקשור לגיל המתרחש בתוך העין, המשפיע במיוחד על החומר דמוי הג'ל הנקרא זגוגית הומור. PVD מאופיין בהפרדה של הזגוגית מהרשתית, מה שעלול לגרום למגוון של תסמינים חזותיים. במאמר זה, נחקור את הגורמים, התסמינים והניהול של PVD עיניים, כדי לעזור לך להבין טוב יותר את המצב הזה ואת ההשלכות שלו על בריאות העיניים.
מה זה PVD?
ההומור הזגוגי הוא חומר שקוף דמוי ג'ל הממלא את החלל בין העדשה לרשתית בחלק האחורי של העין. עם הגיל, הזגוגית עוברת שינויים, הופכת נוזלית יותר ודומה פחות לג'ל. במקרים מסוימים, הזגוגית עלולה להיפרד מהרשתית, מה שמוביל ל-PVD. ניתוק זה מתרחש כאשר הזגוגית מתרחקת ממשטח הרשתית, וכתוצאה מכך מגוון של שינויים ותסמינים חזותיים.
גורמים וגורמי סיכון:
הסיבה המדויקת ל-PVD אינה מובנת במלואה, אך היא בעיקרה מצב הקשור לגיל. ככל שאנשים מתבגרים, הזגוגית מתכווצת בהדרגה ונעשית פחות נצמדת לרשתית, מה שהופך את הסבירות להתרחשות של PVD. גורמי סיכון אחרים ל-PVD כוללים קוצר ראייה, ניתוחי עיניים קודמים, טראומה בעיניים ומצבים רפואיים מסוימים כגון סוכרת.
תסמינים של PVD:
הסימפטומים של PVD יכולים להשתנות מאדם לאדם. אנשים מסוימים עשויים לא לחוות תסמינים בולטים, בעוד שאחרים עשויים לסבול מהדברים הבאים:
צפים: צפים הם כתמים קטנים, דמויי כתמים או דמויי קורי עכביש, הנראים כמרחפים בשדה הראייה. מצופים אלה עשויים להיות בולטים יותר כאשר מסתכלים על רקע בהיר, כגון שמיים בהירים או קיר לבן.
אורות מהבהבים: אנשים מסוימים עשויים לתפוס הבזקי אור בראייה ההיקפית שלהם. הבזקים אלו יכולים להיות לסירוגין ולעתים קרובות מתוארים כפסים קצרים דמויי ברק.
ניהול וטיפול:
ברוב המקרים, PVD הוא מצב שפיר שאינו דורש טיפול ספציפי. עם זאת, חיוני לבצע בדיקות עיניים סדירות אצל ד"ר גלעד רבינא כדי לעקוב אחר כל שינוי בעיניים ולהבטיח היעדר סיבוכים כגון קרעים ברשתית או היפרדות. אם מתגלה קרע ברשתית, ניתן להמליץ על טיפול בלייזר או קריותרפיה למניעת היפרדות רשתית.