מהו טיפול 12 צעדים והאם הוא באמת אפקטיבי?

תוכנית 12 הצעדים היא בין שיטות השיקום היעילות ביותר למכורים לאלכוהול וסמים. עקרונותיה של התוכנית מבוססים על התפיסה שאף מכור בעולם לא צריך להתמודד עם ההתמכרות שלו לבדו, והוא אינו לבד בשאיפה שלו להתגבר לצמיתות על התמכרותו. באמצעות מודעות עצמית עמוקה וחילופי חוויות עם אלו שעוברים גם הם את הדרך הזו, אנשים במרכז גמילה מעבר קליניק מתגברים על התמכרויותיהם ונמנעים מהישנות בזכות תמיכה הדדית. תוכנית 12 הצעדים הוכיחה את יעילותה בטיפול בהתמכרות ברחבי העולם במשך כמעט מאה שנה. בעזרת שיטה זו ניתן להתגבר על כל סוגי ההתמכרויות, לרבות התמכרות לאלכוהול ולסמים, כמו גם כל התנהגות אחרת הקשורה באופן ישיר או בעקיפין להתמכרות.

ההיסטוריה של תוכנית 12 צעדים

תוכנית 12 הצעדים נוצרה בשנות ה-30 ומאז שימשה בסיס למספר רב של שיטות טיפול אחרות בהתמכרות. רוב מרכזי הגמילה וקבוצות המכורים האנונימיות (כולל אלכוהוליסטים אנונימיים, מכורים לסמים ומהמרים) פועלים על בסיס תוכנית זו. תכנית 12 צעדים מושתתת על עקרונות רוחניות, עזרה עצמית ותמיכה הדדית. 

לכאורה, התוכנית הוקמה בארצות הברית ב-10 ביוני 1935. ביל ווילסון, אלכוהוליסט, היה מייסד הארגון. הוא היה נחוש להתגבר על ההתמכרות שלו. הוא שוב מצא את עצמו בבית החולים עם תסמינים של שכרות חמורה והחליט לחפש אלכוהוליסט אחר שיסייע לו במאמציו להפסיק לשתות. כך הוא נתקל בד"ר בוב סמית, שגם הוא סבל מאלכוהוליזם. יחד, הם פיתחו את הרעיון של הערכה רוחנית מחדש של חייהם. הם הגיעו להבנה שניתן להשתמש בעקרונות של יושר, עזרה הדדית ואמונה כדי להתגבר על תשוקות פתולוגיות ולהשיג ריפוי קבוע. הם הצליחו לעזור זה לזה, ועד מהרה הם החלו לסייע לאחרים, והקימו את "קבוצת האלכוהוליסטים האנונימיים" הידועה. תוכנית "12 הצעדים", אשר זמינה עבור מכורים במרכז גמילה מעבר קליניק, צמחה בסופו של דבר מתוך קהילה זו.

מה כוללת תוכנית "12 הצעדים"?

על המכור לעבור שנים עשר שלבים על מנת להתגבר על ההתמכרות. לדוגמה, עליו להכיר בתחילה שיש לו בעיה – התמכרות שיש לה השפעה מזיקה הן על הפרט והן על סביבתו. ההתמכרות מזיקה מבחינה אובייקטיבית, וזו עובדה. המכור קובע מטרות ספציפיות ומשתדל להגשים אותן כדי להקל על תהליך המאבק בדחפים. שנים עשר הצעדים בשם התוכנית הם ייצוג מילולי של שנים עשר השלבים שעובר המכור עד שהוא מצליח להתגבר על ההתמכרות שלו. יש להבין כל שלב, לעבור אותו בעצמו ולדון עם משתתפים אחרים בקבוצת התמיכה. המכור נכנס למצב של הפוגה יציבה לאחר השלמת שלבים אלו. זוהי התפיסה הבסיסית של המערכת כולה.

המטרה העיקרית של התוכנית היא להבין את המצב ולפתח את החוסן להתגבר על התשוקות. התוכנית של מרכז גמילה מעבר קליניק מחייבת מעורבות של קבוצת תמיכה הדדית, בשל העובדה שמאתגר מאוד לעבור גמילה באופן עצמאי. עזרה הדדית, הכוללת תקשורת עם מכורים נוספים שנמצאים בהפוגה ארוכת טווח, החשובה ביותר בפיתוח מוטיבציה איתנה. על פי הסטטיסטיקה, 67% מהאלכוהוליסטים שמרו על הימנעות מאלכוהול במשך כ- 16 שנה, לאחר הקפדה על העקרונות למשך 27 שבועות לפחות. מערכת זו באמת יעילה ומניבה תוצאות.

השיטה של מרכז מעבר קליניק מבוססת על הבנת שלוש עובדות פשוטות:

  • התמכרות היא מחלה קשה.
  • התמכרות היא מורכבת ומשפיעה על הרווחה הרוחנית, הפיזית והפסיכולוגית.
  • על ידי ניהול דיאלוג, המכור מבין שהוא לא לבד ושיש פתרון למצוקתו, במקום להמשיך לחיות עם ההתמכרות שלו בבדידות.

אם אתם מזהים אצלכם סימנים להתמכרות, אל תישארו עם זה לבד! צרו קשר עם מעבר קליניק באתר https://maavar-clinic.co.il.

כללי מתכונים
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
כל מה שצריך לדעת על מחלת ליים עכשיו!
מחלת ליים: כל מה שאפשר לדעת על מחלה מסתורית זו בחודשים החמים של השנה, כשכולנו עוסקים בפעילויות חוץ...
קרא עוד »
אוק 22, 2024
5 מאכלים שמורידים כולסטרול – תגלו את הסוד הבריאותי!
5 מאכלים שמורידים כולסטרול: הדרך לבריאות טובה יותר? כולסטרול הוא אחד מאותם דברים שכולנו שמענו עליהם,...
קרא עוד »
אוק 23, 2024
לגלות איך להתמודד עם עור עודף ביעילות
כל מה שצריך לדעת על עור עודף: מיתוסים, עובדות וטיפים עור עודף הוא נושא שמעלה שאלות רבות, אך לא תמיד...
קרא עוד »
אוק 28, 2024