עלי גפן ממולאים באורז ובשר – מתכון מנצח!
עלי גפן ממולאים באורז ובשר – מתכון מדהים וקסום
שום דבר לא משתווה לריח המשגע שעוטף את הבית כשמבשלים עלי גפן ממולאים באורז ובשר. זהו מתכון שמחזיר אותנו לשורשים, למעבר בין הדורות, כמו זה שסבתא הכינה, וההנאה שמגיעה עם כל נגיסה היא פשוט אגדה! כאשר אנו פותחים את הקופסה שממולאה בקפיצים ירוקים ומוכנים, אנו מתמלאים בתחושות נוסטלגיות שמזכירות את החגים ואת המפגשים המשפחתיים. פתאום אנו מוצאים את עצמנו מחכים לארוחה כמו ילדים ביום הולדת – הלהקה מחכה לבצע את השיר המועדף עליהם.
זמן הכנת המתכון, רמת קושי ומנות
- זמן הכנה: כחצי שעה
- זמן בישול: 1.5 שעות
- רמת קושי: בינוני
- מספר מנות: כ-6-8 מנות
הרכיבים הדרושים
המתכון הזה ידרוש מאיתנו לאסוף כמה רכיבים פשוטים, אך את כל אחד מהם נוכל למצוא בקלות בסופרmarket.
- 500 גרם בשר טחון (עגל או עוף, לפי הטעם)
- 300 גרם אורז (רעיל, נמוך פחמימות יכול להתאים)
- 1 בצל גדול קצוץ
- 3 כפות שמן זית
- מיץ מלימון אחד
- שיניים של 3-4 שום קצוץ
- 2 כוסות מים
- מלח ופלפל לפי הטעם
- עלי גפן מטופלים (כ-50 עלים) – אם אתם משתמשים בטריים, חובה להרתיחם לפני
- תבלינים – כמון, פתיתי צ'ילי, פטרוזיליה קצוצה (אפשר לשדרג עם נענע!)
שלבי ההכנה
ועכשיו, ניגש לשלב ההכנה! הכנת עלי גפן ממולאים היא אמנות שאין להקל בה ראש. כשאני מכין את המנה הזו, אני בדרך כלל חובש כובע שף דמיוני עם זנב רחב שמזכיר את סבתא, ואך ורק בגלל זה אני מוכיח את כישורי הקולינריים שלי. ברור ששווה לנסות!
- מניחים את האורז בקערה, שוטפים היטב ומסננים.
- מחממים שמן זית בסיר ומוסיפים את הבצל הקצוץ. מטגנים עד להזהבה.
- מוסיפים את הבשר לטיגון, מערבבים היטב.
- מוסיפים את השום הקצוץ ומערבבים עוד דקה.
- שמים את האורז והמים לסיר, מוסיפים מלח, פלפל, מיץ הלימון ותבלינים. מבשלים עד שהאורז רך (כ-15-20 דקות).
- מניחים עלי גפן שטוחים על משטח וממלאים בכף מהתערובת, מקפלים ומעגלים.
- מניחים את העלים הממולאים בסיר עם מים רותחים ומיץ לימון למניעת דביקות.
- בישול בלהבה נמוכה למשך 1.5 שעות, רצוי לכסות את הסיר עם צלחת שטוחה כדי לשמור על צורת העלים.
- מגישים חמים עם יוגורט בצד.
תוספות ושדרוגים אפשריים
כאן מגיעה הבחירה האמיתית – כל אחד מאיתנו יכול להוסיף את הטאצ׳ האישי שלו למתכון זה. אולי תרצו לשדרג ולמלא את העלים בשעועית שחורה או גרגרי חומוס לקצת פריכות? ואם אתם ממש נועזים, אפשר להוסיף לקישוט אגוזי מלך קצוצים.
אם אתם חובבי תחום הבריאות, אפשר להכין גרסה טבעונית על ידי החלפת הבשר בירקות קצוצים כמו קישואים ופטריות. עלי גפן מלאים באורז עם טעם עשיר ומיוחד, והם מספקים פתיחה מצוינת לארוחה קלה ובריאה.
שאלות ותשובות
איך לדעת מתי עלי הגפן מוכנים?
כעיקרון, לאחר שעה וחצי בסיר, העלים יהיו רכים מאד, המילוי מתמזג עם התיבול ויוצר טעם WOW!
אפשר להקפיא עלי גפן ממולאים?
בהחלט! ניתן להקפיא עלים ממולאים. מומלץ להקפיא אותם לאחר הבישול על מנת לשמור על הצבע ועל הטעם.
למה כדאי להוסיף לימון למילוי?
מיץ הלימון לא רק מוסיף חמיצות קלה, אלא גם מסייע בשמירה על הצבע הירוק המושלם של עלי הגפן.
האם ניתן להמיר את האורז באורז דל פחמימות?
בוודאי, אורז קינטו או אורז פריזאי יכול להיות פתרון מצוין למי שמחפש לשמור על תזונה דלת פחמימות.
מה עושים אם יש לי עלי גפן טריים?
לאחר קילוף, יש להרתיח אותם במים רותחים למשך כמה דקות כדי לרכך אותם לפני המילוי.
איך להגיש את המנה?
המנה תצא מושלמת לאחר שכוסי יוגורט ורוטב טחינה מגיעים לצידה. פשוט ללקק את האצבעות!
כמה זמן ניתן לשמור על המנה במקרר?
אפשר לשמור על המנה במקרר עד 3 ימים. כל יום שעובר, הטעמים רק מתעצמים!
אם אני מתכונן לארוחת חג, איך אפשר להכין בכמות יותר גדולה?
פשוט להכפיל את הכמויות של כל רכיב. הכנת כמות כפולה לא צריכה לתת עדיפות למראה, רק להימנע מהלחץ!
מה היתרון של בשר טחון סוג א'?
שימוש בבשר טחון איכותי לא רק שיביא טעמים מדהימים, אלא גם יוסיף לתחושת עשירה.
איך ניתן לשדרג את המנה עבור סועדים לא כשרים?
ניסיון לשדרג באמצעות בשר קצוץ, קציצות טלה בתוך המילוי או שילוב עם ירקות כמו קישואים.
אז למי שעדיין לא טעם, עצה שלי – עלו והכינו את המתכון המופלא הזה! רוצו לשתף את המתכון עם חברים, ולהפיץ את הטעמים המשגעים ברשתות חברתיות. אם אתם רוצים ללקק את האצבעות – זה המקום המושלם! זה הבילוי המושלם, וכל פרט טעים יותר מהאחר!